Σάββατο 24 Μαΐου 2008

Φταίχτη ψάχναμε, το facebook βρήκαμε...

Μια ερώτηση στις διοικήσεις των εταιρειών:
Αφού κόψατε την πρόσβαση σε ιστοσελίδες τύπου facebook για να μη χαζεύουμε, μπορείτε να απαγορεύσετε και το κάπνισμα μέσα στα γραφεία για να συγκεντρωθούμε;

Και η αφορμή:
Ποιος είναι ο μεγαλύτερος φταίχτης στην έλλειψη απόδοσης των εργαζομένων; Ο δημοσιογραφικός όμιλος που εργάζομαι-και που κατά τα άλλα χαίρομαι που είμαι εκεί- έκρινε ότι ιστοσελίδες, όπως αυτή του Facebook αποτελούν σοβαρή απειλή για την συγκέντρωσή μας. Πλέον δεν μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε αυτή και να μιλάμε με φίλους (ε, ναι, το κάναμε. Αλλά δεν το παρακάναμε!). Μια συνάδελφος μου είπε ότι σε άλλον δημοσιογραφικό όμιλο-δεν τον αναφέρω μέχρι να το διασταυρώσω- δεν έχουν πρόσβαση ούτε στα blogs. Προσωπικά έχω χρησιμοποιήσει το Facebook ακόμη και για να βρω κάποιον που έψαχνα για συνέντευξη. Και μου απάντησε την ίδια μέρα. Όμως, οι διοικήσεις κρίνουν ότι με το facebook και τα blogs οι εργαζόμενοι χαζεύουν. Ενώ χωρίς αυτά θα εκτελούν απρόσκοπτα τα καθήκοντά τους.
Εδώ και αρκετούς μήνες έχω πει ανοιχτά σε κάθε άνθρωπο με θέση ευθύνης πόσο με ενοχλεί το κάπνισμα στο γραφείο: από τους επικεφαλής (εκδότρια, διευθύντρια, εκπρόσωπο των εργαζομένων)μέχρι, φυσικά, τους καπνιστές που εργάζονται δίπλα μου. Κάποια στιγμή βρέθηκα να βγαίνω έξω από το γραφείο γιατί δεν μπορούσα να συγκεντρωθώ από τον πονοκέφαλο. Δεν ίδρωσε το αυτί και δεν επλήγη η συνείδηση κανενός. Πλέον αυτό το γεγονός με κάνει να πιστεύω ότι ο λόγος διακοπής πρόσβασης σε συγκεκριμένες ιστοσελίδες δεν είναι παρά ένα άλλοθι για να συγκεντρωθούμε- στην ουσία εξυπηρετεί την επιθυμία να μην γράφονται (και διαβάζονται)-σε γνωστά δημοσιογραφικά blogs- πράγματα που θίγουν τα "κεφάλια". Αναρωτιέμαι λοιπόν: Τώρα οι διοικήσεις μπορούν να απαγορεύσουν και το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους και να προστατεύσουν την υγεία όσων από εμάς καπνίζουμε, άθελά μας, παθητικά;

8 σχόλια:

Unknown είπε...

Καλά τα λες. Τώρα είδα πως κάνεις λάθος κάτι που έγραφα πριν 1 χρόνο Επικεφαλής/.
2ο: Η φωτογραφία που έβαλες είναι bmp προσπάθησε να βάζεις jpg γιατί είναι πιο βαριές. Αργούν πολύ τις σελίδες.
Να υποθέσω πως και αυτή την πήρες από κάπου το ίντερνετ;

kavouraki είπε...

έχεις δίκιο για το επικεφαλής, το διόρθωσα. Ναι, η συγκεκριμένη φωτό είναι από το google. Είπαμε, θα τις αντικαταστήσω με δικές μου σταδιακά. Μα πού να βρω εκείνη την ώρα άνθρωπο με καπνό;Ciao..

Unknown είπε...

Ναι μάλλον στο διαδίκτυο...
Advanced Search
Κάνεις click στο Creative Commons. Ψάχνεις,βρίσκεις. Κρατάς τη διεύθυνση που την πήρες και βάζεις στο τέλος ένα link. Για καπνό που λες
We found 75,500 results matching smoking, licensed under the Creative Commons
Ψάχνοντας απλώς smoking.

Αν δεν σου αρέσει υπάρχει και το Compfight
Βάλε τα στα αγαπημένα. Είναι 3 δευτερόλεπτα η όλη υπόθεση. Επίσης στο flickr λέει share this ling το οποίο αν το πατήσεις σου δίνει κώδικα html για να το κάνεις embed όπως σου έχω δείξει και για το video youtube.

ANDREAS KATSIKOUDIS είπε...

Δίκιο έχεις, συμφωνώ απόλυτα!

Spiros είπε...

Το κάπνισμα απαγορεύεται ρητά σε
χώρους εργασίας (ιδιωτικούς ή δημόσιους) βάσει σχετικής υγειονομικής διάταξης
.
Το λιγότερο που θα μπορούσε να κάνει ο οποιοσδήποτε εργοδότης είναι τουλάχιστον
να παρέχει ειδικό χώρο για μη καπνιστές. Υπάρχει επίσης και το δεδικασμένου
υπαλλήλου του
ΟΕΕΚ
η οποία πήρε αποζημίωση. Στην εφημερίδα Καθημερινή μάλιστα
απαγορεύεται παντού το κάπνισμα.

kavouraki είπε...

όχι μόνο στην Καθημερινή. Και στο ΔΟΛ

kavouraki είπε...

μόλις διάβασα την υπόθεση στην οποία με παραπέμπεις με την υπάλληλο του ΟΕΕΚ που κέρδισε στο δικαστήριο. Η βασική διαφορά μας είναι ότι εκείνη δούλευε στο δημόσιο...Δεν θα απολυθεί ποτέ έπειδή έκανε αγωγή.

Spiros είπε...

Δεν είμαι σίγουρος ότι κάποιος δεν θα απολυθεί επειδή δούλευε στο δημόσιο. Έχω υπόψη παραδείγματα από άτομα που τόλμησαν να μιλήσουν στο δημόσιο και είχαν προβλήματα...

Το θέμα σε τέτοιες περιπτώσεις είναι κατά πόσο κάποιος έχει τα κότσια να κυνηγήσει την υπόθεση και να διεκδικήσει τα (στοιχειώδη) δικαιώματά του. Δηλαδή, να μην του επιβάλλεται να αναπνέει τα δηλητήρια των άλλων! Διότι, σε περίπτωση που φτάσει σε δικαστήριο, δύσκολα μπορώ να φανταστώ δικαστήριο που να μη δικαιώσει τον παθητικό καπνιστή.

Όσον αφορά στον ΔΟΛ, την εποχή που εγώ ήμουν εκεί είχαν διαχωρισμό σε καπνιστικές και μη καπνιστικές αίθουσες. Για τώρα, δεν γνωρίζω.