Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2008

Θα φέρει ο Χριστόφιας τη θάλασσα κοντά στη Λευκωσία;

«Πριν από την εισβολή του 1974 η Λευκωσία ήταν σχεδόν μια παραθαλάσσια πόλη. Σε είκοσι λεπτά βρισκόσουν στη θάλασσα, ανέβαινε το αυτοκίνητο στο βουνό κι ο δρόμος κατέβαινε κατακόρυφα προς την Κερύνεια, προς τη θάλασσα, μια μαγεμένη θάλασσα. Συχνά κλείνω τα μάτια και κάνω νοερά το ταξίδι αυτό προς τη θάλασσα. Πάνε πια 26 χρόνια. Για να πας σε αντάξια θάλασσα θέλεις δυόμισι ώρες ταξίδι. Η θάλασσα χάθηκε από την καθημερινότητα της πόλης».
Αυτά και πολλά άλλα γράφει η Νίκη Μαραγκού, που ζει στη Λευκωσία, στο βιβλίο διηγημάτων της Ο Δαίμων της Πορνείας. Όταν το διάβασα πριν μέρες -(τότε που χιόνιζε)- το μυαλό μου κόλλησε σε αυτό το παράδειγμα: Να αλλάζεις διαδρομές για 26 χρόνια. Τι κι αν ζεις σε μια χώρα με υψηλό βιοτικό επίπεδο, αυτές τις αλλαγές στην καθημερινότητά σου που περιλαμβάνουν από το να στερείσαι τις εικόνες που είχες όταν ήσουν παιδί μέχρι το σπίτι σου, δεν μπορεί να στις «εξαργυρώσει» κανείς.
Ειδησεογραφικά πρακτορεία, όπως το Reuters, απέδωσαν με απλοϊκό τρόπο την εκλογή του Δημήτρη Χριστόφια, πρώην γ.γ. του ΑΚΕΛ, στην προεδρία, κάνοντας λόγο για τη σκληροπυρηνική στάση που είχε επιδείξει ο προκάτοχός του Τάσσος Παπαδόπουλος στο σχέδιο Ανάν. Και είναι αφελές επιχείρημα, καθώς ο συνασπισμός ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ που στήριξε τον τελευταίο δεν επαναλήφθηκε. Η κάθε παράταξη προώθησε τον δικό της υποψήφιο. Ο Δημήτρης Χριστόφιας έσπευσε κιόλας να ζητήσει έναρξη του διαλόγου με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλή Αλάτ. Αναρωτιέμαι, θα καταφέρει ο νέος πρόεδρος αυτό που δεν πέτυχε κανένας από το 1974; να φέρει τη θάλασσα κοντά στην Λευκωσία και να είναι και οι δύο πλευρές ευχαριστημένες;

ΣΥΝΤΟΜΑ: ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΡΟΥΑΝΤΑ

5 σχόλια:

Kostas Skiadas είπε...

Άν είναι μόνο γιά τήν θάλασσα δέν νομίζω νά υπάρχει πρόβλημα. Αρκεί νά κάνει ό νέος πρόεδρος ότι τού λένε καί θά έχει όση θάλασσα θέλει. Αλλά τό ζήτημα είναι ποιός θά διαφεντεύει, αυτό είναι τό πρόβλημα. Άς ελπίσουμε όμως καί άς ευχηθούμε ότι προκειμένου νά φέρει κοντά τήν θάλασσα δέν θά τά κάνει θάλασσα.

kavouraki είπε...

Κ.Σ, ευχαριστώ για την απρέμβασή σου. Με έκανες προς στιγμή να γελάσω. Φυσικά, το θέμα δεν είναι μόνο η θάλασσα! η αναφορά είναι μεταφορική.

kavouraki είπε...

παρέμβαση

Ανώνυμος είπε...

Θα εκπλαγείτε με τον Χριστόφια! Κι αν δεν φέρει τη θάλασσα στη Λευκωσία δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να πάει τη Λευκωσία στη θάλασσα - φτάνει να μην τη ρίξει μέσα και βραχείτε! ;-)

kavouraki είπε...

Να του ευχηθούμε να την φτάσει μέχρι τη θάλασσα. Ειρηνικά.