Τετάρτη 30 Απριλίου 2008

Στον απόηχο της Μαρόνα


Αυτές τις πέντε μέρες που έλειψα από την Αθήνα ξεκουράστηκα αρκετά. Χάρισα στον εαυτό μου την πολυτέλεια του ύπνου που αναζητάς στην αρχή των διακοπών σου. Έκανα βόλτες στη θάλασσα. Ξαναβρέθηκα με τους δικούς μου. Ηρέμησα. Διάβασα. Εκτός από το τελευταίο τεύχος του National Geographic που είναι αφιερωμένο εξολοκλήρου στην Κίνα-και είναι σούπερ- ένα βιβλίο μου τράβηξε το ενδιαφέρον: Η Σχισμή της βραβευμένης με Νόμπελ Ντόρις Λέσινγκ.
Σχισμή είναι το όνομα ενός βράχου, γύρω από τον οποίο κυλά ήρεμα-και βαρετά- η ζωή των Σχισμών, μιας κοινωνίας γυναικών. Σχισμή είναι και το σημείο του σώματός τους από όπου έρχονται στον κόσμο μόνο κορίτσια. Σε αυτή την μοναδική κοινωνία δεν υπάρχουν άντρες. Μέχρι που οι Σχισμές αρχίζουν κάποια στιγμή να γεννούν και αγόρια. Και επειδή διαφέρουν στην εμφάνιση-και υπολείπονται κάποιας σχισμής στο σώμα τους-θεωρούνται τέρατα. Παραγκωνίζονται, κακοποιούνται και αφήνονται στην τύχη τους. Τα μαζεύουν οι… αετοί και τα μεταφέρουν σε μια πεδιάδα, όπου φτιάχνουν την κοινωνία των αντρών. Με την πάροδο του χρόνου, τα δύο φύλα συναντιούνται, ερωτεύονται και κάνουν παιδιά. Αυτή τη φορά μαζί. Και παρά τις διαφορές, τους τσακωμούς, τους χωρισμούς και την αναζήτηση άλλης «γης», διαπιστώνουν ότι ο ένας δεν μπορεί χωρίς τον άλλο.
Στον απόηχο της Μαρόνα και του Χόρχα, των αρχηγών των δύο κοινωνιών που στο τέλος ξανασμίγουν για πάντα, βρέθηκα σήμερα το βράδυ να χαζεύω στο facebook, τον διαδικτυακό κατάλογο, μια «κατάκτηση» που ήθελε να βγει μαζί μου. Δεν έχουμε γνωριστεί. Από την κοινωνία χωρίς άντρες –την οποία δεν θέλω να φανταστώ-αισθάνθηκα ότι ζω σε αυτήν όπου οι άντρες και οι γυναίκες "βρίσκονται" από απόσταση. Αυτό που ακόμη δεν μπορώ να απαντήσω είναι γιατί αυτοί οι δύο αδυνατούν να συναντηθούν στην καθημερινότητα. Και γιατί η αναζήτηση του "2" μοιάζει τόσο δύσκολη, τη στιγμή που το 1 δεν νιώθει πλήρες μόνο του.
Οι φωτό είναι από το Παρίσι:ένα ανυποψίαστο ζευγάρι (1) και μια έκθεση στον πύργο του Άιφελ (2)

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!

Δευτέρα 14 Απριλίου 2008

Paris, je t'aime...

Δεν ξέρω τι μου άρεσε περισσότερο στο Παρίσι:



οι βόλτες στις όχθες του ποταμού Σηκουάνα...





τα χρώματά του...





ο φωταγωγημένος πύργος τη νύχτα...




Η κίνησή του...






ήταν όλα αυτά που με έκαναν να μη θέλω να γυρίσω...

Δευτέρα 7 Απριλίου 2008

Ένας "ελεύθερος" κόσμος


Αντί για "ελεύθερος", θα μπορούσε να λέγεται και "ατομοκεντρικός". Μια Βρετανίδα, νέα, όμορφη και μητέρα απολύεται για ανάρμοστη συμπεριφορά (έτσι λέγεται η αντίδραση στο χούφτωμα του εργοδότη). Αποφασίζει να ανοίξει δικό της γραφείο κάνοντας ό,τι ξέρει καλά: να διοχετεύει μετανάστες σε εργοδότες που θέλουν φτηνό, εργατικό δυναμικό. Στην πορεία χάνει το παιχνίδι. Το "γραφείο" είναι η αυλή μιας καφετέριας και η "στρατολόγηση" των εργαζομένων περιλαμβάνει ακόμη και ανθρώπους χωρίς χαρτιά. Φυσικά, ο μισθός που παίρνουν είναι ο κατώτερος. Και στο τέλος, χάνουν τα λεφτά τους. Στο μεταξύ, η ίδια και η συνέταιρός της, έχουν πλουτίσει. Αφού τους έχουν "στίψει".
Η ταινία It's a Free World που είδα το Σάββατο- και παίζεται ακόμη-μιλά για μια πραγματικότητα που ισχύει σε παγκόσμιο επίπεδο. Ένα από τα συμπτώματα της παγκοσμιοποίησης είναι ότι το μέγιστο κέρδος κατευθύνεται σε αυτούς που συγκεντρώνουν το κεφάλαιο στα χέρια τους. Και αυτοί δεν είναι οι Ινδοί που εργάζονται σε τηλεφωνικά δίκτυα στη χώρα τους εξυπηρετώντας γραμμές μέσω δορυφόρου (για να μην πληρώνουν περισσότερα χρήματα σε δικούς τους οι δυτικές επιχειρήσεις), ούτε οι μετανάστες που εργάζονται υπό άθλιες συνθήκες στα φραουλοχώραφα της Ηλείας.

Κυριακή 6 Απριλίου 2008

Χορεύοντας σε δύο τροχούς...

Χιλιάδες ποδηλάτες στο κέντρο της πόλης; Όσο εφικτό ακούγεται για την ολλανδική πρωτεύουσα, άλλο τόσο παρανόηση για την ελληνική. Μια ακόμη ποδηλατοπορεία που έγινε σήμερα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της Ελλάδας έδειξε ότι οι οπαδοί του αυξάνονται και περιμένουν τη μέρα που το όχημά τους από αουτσάιντερ θα γίνει βασιλιάς.

Ελληνικές… πεταλιές μετ’ εμποδίων
Είναι οικολογικό, οικονομικό και αγχολυτικό. Μαζί του αισθάνεσαι «σαν παιδί», «τον αέρα να σε φυσάει», «την ενδορφίνη να εκρήγνυται». Ακόμη, «καθαρίζει το μυαλό σου», είναι «κεραυνοβόλος έρωτας», «εξάρτηση». Κάπως έτσι περιγράφουν οι λάτρεις του το μέσο που έχουν εισάγει στην καθημερινότητά τους για τις μετακινήσεις τους. Ένα μέσο στριμωγμένο, αποκλεισμένο από το μετρό, αναγκασμένο να συνυπάρχει με το αυτοκίνητο των υψηλών ταχυτήτων σε συνθήκες στενότητας χώρου και συγκοινωνιακού φόρτου. Ακολουθώντας καθημερινές διαδρομές μαζί με ποδηλάτες, γευτήκαμε την πικρή γεύση του να βάζεις φωτιά στα πετάλια στις ελάχιστες και ελαττωματικές ποδηλατικές υποδομές.

Αθήνα. Τα στατιστικά θέλουν τους ποδηλάτες στην πρωτεύουσα να αγγίζουν μόλις ένα 0,5%, γεγονός που πιστοποιούν και οι ελάχιστες πωλήσεις του μέσου στη χώρα μας: Δεν ξεπερνούν τις 200.000 ετησίως. Οι υποδομές αποτελούν το μεγαλύτερο κίνητρο στην αγορά ποδηλάτου και αυτές είναι σχεδόν ανύπαρκτες. Όμως, οι ποδηλάτες που διεκδικούν ρόλο στην κυκλοφορία, υποστηρίζουν ότι η κοινότητά τους αυξάνεται, απλά χρειάζεται κυκλοφοριακές λύσεις για να νιώσει ασφαλής: «Είμαστε σαν καλαμιά στον κάμπο. Δεν υπάρχει καμία περιοχή που να ενδείκνυται για ποδήλατο στην Αθήνα και καμία πρόληψη για εμάς» επισημαίνει ο 29χρονος Παναγιώτης Θεοφιλάς που μετακινείται συχνά από το Χαϊδάρι στο κέντρο της Αθήνας. «Έχουμε δέσει την ανθρωπότητα στα ορυκτά καύσιμα. Η νοοτροπία του Έλληνα είναι αντιαθλητική» προσθέτει ο 23χρονος Γιάννης. «Έχω πάει κάποιες φορές στη δουλειά μου με ποδήλατο, αλλά έκανα την προσευχή μου που έφτασα ζωντανή. Να φτιάξουνε οπωσδήποτε ποδηλατόδρομους. Είναι ανάγκη» τονίζει η 35χρονη Χριστίνα που μετακινείται στο κέντρο από τα Μελίσσια.

Την ίδια στιγμή, η ποδηλατική οργάνωση των Cyclists επιχειρεί να οργανώσει το θεσμό «Κριτική Μαζική Ποδηλατοκίνηση» (CMR) κατά το πρότυπο του Σαν Φρανσίσκο. Ο επικεφαλής της και ιδρυτής του ιστότοπου cyclist.gr Δημήτρης Μουμτζίδης, πρώην πρωταθλητής ποδηλασίας, ονειρεύεται τη μέρα που 1.000 έλληνες ποδηλάτες θα παραλύουν το κέντρο της πόλης «όχι εναντίον των αυτοκινητιστών, αλλά για να χρησιμοποιούμε τους δρόμους μαζί τους». Ουτοπία; Σύμφωνα με τον ίδιο και το ηλεκτρονικό του φόρουμ, πρόκειται για εφικτό στόχο που έχει αρχίσει να υλοποιείται. «Στην Ελλάδα η γνώμη που επικρατεί για τον ποδηλάτη είναι ότι δεν έχει λεφτά να πάρει αυτοκίνητο ή ότι είναι ρομαντικός. Τίποτε δεν ισχύει. Το ποδήλατο είναι το πιο λαϊκό άθλημα στην Ευρώπη, σε διατηρεί ζωντανό και εμείς είμαστε χιλιάδες», λέει με πυγμή.

Η πολιτική για το ποδήλατο στην Ελλάδα ξεκίνησε αγκομαχώντας το 2001 με πρόγραμμα του υπουργείου Μεταφορών που ανέθεσε σε καθηγητές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου να συντάξουν μελέτες για κατασκευή ποδηλατόδρομου σε 17 δήμους. Το έργο υλοποιήθηκε με χρήματα της ΕΕ μόνο σε τέσσερις: Καρδίτσα, Λάρισα, Μεσολόγγι και Ν.Ψυχικό, πόλεις σχετικά μικρές και χωρίς μεγάλο συγκοινωνιακό φόρτο. Παράλληλα, το υπουργείο Εσωτερικών ενέκρινε τη χρηματοδότηση του έργου σε 97 δήμους οι οποίοι έσπευσαν να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Κατασκευή Ποδηλατόδρομων σε ΟΤΑ της χώρας» συνολικού προϋπολογισμού 11.446.000 ευρώ. Μόλις 39 το ολοκλήρωσαν λαμβάνοντας 118.000 ευρώ έκαστος. Ωστόσο, τα έργα δεν συνόδευσε κάποια οργανωμένη ενημερωτική καμπάνια που να προωθεί τη χρήση του μέσου με αποτέλεσμα λίγες από τις υποδομές να είναι χρηστικές σήμερα. Κάποιες, όπως στο Νέο Ψυχικό, λειτουργούν ως θέσεις πάρκινγκ, ενώ άλλες, όπως στο Ξυλόκαστρο γίνονται ένα με το
δρόμο, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των ποδηλατών. Την ίδια στιγμή, η ζωή σε μια άλλη πρωτεύουσα στη βόρεια Ευρώπη κυλά φυσιολογικά σε δυο ρόδες.
Άμστερνταμ:Ο βασιλιάς της ολλανδικής ασφάλτου
Καλώς ήρθατε στην κουλτούρα του ποδηλάτη. Παρκαρισμένα δίπλα στα κανάλια, έξω από καταστήματα και καφετέριες, σε ειδικές θέσεις μέσα σε μετρό και τρένο, περισσότερα από ένα ποδήλατα αντιστοιχούν ανά κάτοικο. Στη χώρα της τουλίπας, τα μαγαζιά για ποδήλατα υπερβαίνουν τις 3.000 και κάνουν χρυσές δουλειές: Πάνω από 1,3 εκατ. πωλήσεις ετησίως. Ο Ίνγκμαρ Βριεσίμα, 27 χρονών, ανήκει στο 27% των Ολλανδών που επιλέγουν για τις μετακινήσεις τους το ποδήλατο. Πηγαίνει στη δουλειά του με αυτό καθημερινά και το αφήνει σε ειδικό χώρο που διαθέτει η εταιρεία του. Η ποδηλασία στην ολλανδική πρωτεύουσα είναι βασικό στοιχείο της εθνικής κουλτούρας: «Η ποδηλατική μας κουλτούρα οφείλεται στο τοπίο. Όλα είναι επίπεδα, χωρίς βουνά ή λόφους και αυτό συνιστά τέλειες συνθήκες για ποδηλασία» εξηγεί ο ίδιος και συνεχίζει: «Επιπλέον, το ποδήλατο είναι φτηνό και οι Ολλανδοί είμαστε λίγο έμποροι. Όμως, ο σημαντικότερος λόγος που το ποδήλατο είναι τόσο δημοφιλές στη χώρα μου είναι η βαρύτητα που δίνουμε στην ισότητα. Δεν μπορείς να συμπεριφέρεσαι σαν να αξίζεις περισσότερο από τους άλλους. Γι’ αυτό και δεν αποδεχόμαστε οι υπουργοί μας να κυκλοφορούν σε μεγάλα και ακριβά αυτοκίνητα. Είναι πολύ κοινό να τους δεις να πηγαίνουν στο γραφείο τους με ποδήλατο» καταλήγει.

Στο Άμστερνταμ οι άνθρωποι μετακινούνται με ποδήλατο σε ποσοστό 25% σε ένα ειδικά διαμορφωμένο δίκτυο που απλώνεται σε 500χλμ. Στις Κάτω Χώρες οι πολίτες κάνουν ποδήλατο όσο πουθενά αλλού στην Ευρώπη. Η πολιτική για αυτό αποτελεί εθνική στρατηγική ενός γενικότερου συγκοινωνιακού και περιβαλλοντικού σχεδιασμού που λαμβάνει χώρα σε τοπικό και εθνικό επίπεδο. Στην εκτέλεσή του η τοπική αυτοδιοίκηση παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο. Την περίοδο 1990-1997 που το «Εθνικό Σχέδιο για το Ποδήλατο» πήρε σάρκα και οστά, οι δήμοι, το υπουργείο Μεταφορών και οι περιφέρειες επένδυσαν όλοι οικονομικά στην πραγματοποίησή του. Με το πέρας του προγράμματος, η κεντρική και περιφερειακή πολιτική συνεχίζεται. Στο μεγαλύτερο δήμο της χώρας, το Άμστερνταμ, «η πολιτική για το ποδήλατο περιλαμβάνει προγράμματα που έχουν στόχο να επεκταθεί το ποδηλατικό δίκτυο σε δρόμους και γέφυρες, να κατασκευαστούν ασφαλείς χώροι στάθμευσης, να μειωθούν οι κλοπές ποδηλάτων και να διορθωθούν οποιαδήποτε επικίνδυνα σημεία υπάρχουν στις διασταυρώσεις», μας ενημερώνει η κ. Ρία Χίλχορστ, μέλος της ομάδας του δήμου που εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση. Ομοίως, σε κυβερνητικό επίπεδο, το Συμβούλιο για το Ποδήλατο στο ολλανδικό υπουργείο Μεταφορών συσκέπτεται προκειμένου να ενημερώσει τους πολιτικούς και να ανταλλάξει τεχνογνωσία με ειδικούς.

Ανάγκη για αλλαγή νοοτροπίας
Στοίχημα κοινωνικό για το νεοέλληνα που θεωρεί το αυτοκίνητο μέσο νεοπλουτισμού, στοίχημα τεχνικό για το συγκοινωνιολόγο που καλείται να εφεύρει κυκλοφοριακές λύσεις σε καθεστώς στενότητας, η εισαγωγή χώρου για περισσότερο ποδήλατο στη ζωή μας προϋποθέτει συνεργασία ανάμεσα σε πολιτεία, τοπική αυτοδιοίκηση και ομάδες πίεσης. «Αυτοί που είναι κοντά στο άθλημα είναι η ομοσπονδία της ποδηλασίας. Όμως, η ομοσπονδία κινείται πολιτικά. Όταν αλλάζει η κυβέρνηση αλλάζει και αυτή και ο πρόεδρος μπορεί να μην έχει σχέση με το ποδήλατο» παρεμβαίνει ο Δημήτρης Μουμτζίδης. Από την άλλη, η ελληνική πραγματικότητα παρουσιάζει μια τοπική αυτοδιοίκηση πνιγμένη στα χρέη, εξαρτημένη οικονομικά από την πολιτεία. Ποιος θα αναλάβει το πολιτικό κόστος να δώσει χώρο στο ποδήλατο και να τον μειώσει από το αυτοκίνητο; «Δεν μπορείς να δεις το ποδήλατο απομονωμένα, αλλά σαν μία από τις συνιστώσες της γενικότερης κυκλοφοριακής παρέμβασης, ώστε η πόλη να γίνει πιο ανθρώπινη», επισημαίνει ο κ.Αθανάσιος Βλαστός, συγκοινωνιολόγος, που εκπόνησε τις μελέτες για τους ποδηλατόδρομους του υπουργείου Μεταφορών και καταλήγει: «Στην Ελλάδα πρέπει να επιδείξουμε περισσότερη ευαισθησία στην προώθηση του ποδηλάτου και της δημόσιας συγκοινωνίας από ότι στην Ολλανδία. Οι πόλεις μας είναι στενές, σφικτές και ακατάλληλες για το αυτοκίνητο. Όμως, όλος ο κόσμος είναι εξαρτημένος από αυτό».
Υποσημείωση: Το άρθρο γράφτηκε πριν πολύ καιρό για κυριακάτικο περιοδικό. Άλλαξα δουλειά και δεν δημοσιεύτηκε ποτέ. Φωτό κειμένου: Αλεξάνδρα Χαρμπαλή

Πέμπτη 3 Απριλίου 2008

Ένα μήνυμα στο μπουκάλι


Εχθές ο ουρανός άνοιξε και έβρεξε μια θάλασσα.
Όπως μου έγραψε στο Facebook ο Joe, παλιός συμφοιτητής: "The industrious worker bee, working late, can steal a bit of the Queen's honey! And if you are blue, enjoy it, go home in the rain and listen to your favorite blue song, for it is at this time that life feels real, and poetry is simply around the corner".
("ως μια εργάτρια μέλισσα που δουλεύεις αργά κλέψε λίγο μέλι από τη βασίλισσα. Αν σε έχει πιάσει μελαγχολία, πήγαινε σπίτι μέσα στη βροχή, άκουσε την αγαπημένη σου μελαγχολική μουσική, γιατί αυτή τη στιγμή η ζωή είναι αληθινή και η ποίηση είναι στη γωνία και σε περιμένει")

Τρίτη 1 Απριλίου 2008

Εσείς είστε ύποπτος;


Σε αυτή τη θέση δεν θα ήθελα να βρεθώ. Δεν είναι ούτε η πρώτη, ούτε η οικονομική. Είναι η θέση των υπόπτων, η prisoners' class. Δεν πληρώνεις τίποτε, μόνο την οδυνηρή εμπειρία να βρεθείς σε μια τέτοια παράνομη πτήση. Η αμερικανική κυβέρνηση παραδέχτηκε το 2006 ότι υπήρχε πρόγραμμα μυστικών πτήσεων. Εκατοντάδες απαγωγές ανθρώπων με προορισμό το άγνωστο. Και μετά; κρατήσεις σε φυλακές υπό αμερικανική διοίκηση. Έτσι απλά; Ναι. Χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες. Σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Αμνηστίας, "ευρωπαϊκά αεροδρόμια, μεταξύ των οποίων και το ελληνικό, χρησιμοποιήθηκαν από παράνομες πτήσεις που μετέφεραν υπόπτους για τρομοκρατία σε τόπους κράτησης εκτός κάθε προστασίας του διεθνούς δικαίου".
Η παραπάνω φωτογραφία είναι από την έκθεση της διεθνούς οργάνωσης που γίνεται στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος με έργα γραφιστών και φωτογράφων που κλήθηκαν να φτιάξουν μια αφίσα για τη Διεθνή Αμνηστία. Από όλες τις φωτογραφίες που είδα κράτησα αυτήν στη μηχανή μου. Έμεινα να την κοιτάζω λίγα λεπτά μόνη μου μια μέρα ακούγοντας πίσω μου φωνές από ανθρώπους που έτρεχαν να προλάβουν την πτήση τους. Δυστυχώς δεν φρόντισα να σημειώσω το όνομα του καλλιτέχνη. Θα'πρεπε, γιατί αξίζει. Προλαβαίνετε να πάτε στην έκθεση που γίνεται στο "Ελευθέριος Βενιζέλος" μέχρι τις 30 Απριλίου. Έως τότε κάνετε κλικ στη φωτό για να διαβάσετε τη σημείωση.