Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2008

ΝΟΡΝΤΟΣΤ έως 20/1

Τρεις γυναίκες, τρεις ιστορίες και ένα λιτό σκηνικό. Οι μνήμες από την 23η Οκτωβρίου 2002 στη Ρωσία του Πούτιν ζωντανεύουν. Τότε Τσετσένοι αυτονομιστές εισέβαλαν στο θέατρο Ντουμπρόβκα, κατά τη διάρκεια του μιούζικαλ Νορντόστ, και κράτησαν τους θεατές σε ομηρία επί τρεις μέρες. Τρεις χήρες- μια τσετσένα «μαύρη χήρα» που έζησε, μια Λετονή και μια Ρωσίδα- διηγούνται η καθεμία τη δική της εκδοχή για το περιστατικό και αναπαριστούν βήμα-βήμα τον τρόπο που εκτυλίχθηκαν τα γεγονότα. Οι ηθοποιοί Μάνια Παπαδημητρίου, Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου και Σοφία Σεϊρλή «γεμίζουν» με την ερμηνεία τους τη σκηνή σε μια παράσταση συναισθηματικά φορτισμένη και με πολιτικές προεκτάσεις.
Πρέπει να σας πω ότι δεν είμαι θεατρόφιλος. Αλλά η παράσταση που παρακολούθησα χθες στο θέατρο τέχνης Καρόλου Κουν (http://www.theatro-technis.gr/, τηλ.: 210-3222760) ήταν ό,τι καλύτερο έχω δει τα τελευταία χρόνια. Όλα ήταν τόσο απλά, από το σκηνικό μέχρι τα λόγια και τα ρούχα των ηθοποιών που έπαιξαν με περηφάνια την τέχνη τους. Μια ηλεκτρονική οθόνη κατέγραφε πληροφορίες για το συμβάν και την εξέλιξή του. Σήμερα μεγάλος αριθμός των επιζώντων έχει απευθυνθεί στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο ζητώντας την αποζημίωση που η ρωσική κυβέρνηση τους έχει αρνηθεί.
Το έργο του Γερμανού Τόρστεν Μπούχσταϊνερ γράφτηκε το 2005 και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2006. Έχει ανέβει σε Γκρατς, Δρέσδη, Στοκχόλμη, Κοπεγχάγη, Ζυρίχη, Όσλο, Σάλτσμπουργκ, Στουτγάρδη, Νυρεμβέργη, Μπρέγκεντς. Δεν έχει παιχτεί ποτέ στη Ρωσία. Επίσης, έχει διασκευαστεί στο ραδιόφωνο. Ο ενημερωμένος οδηγός του θεάτρου εξηγεί το ιστορικό και πολιτικό πλαίσιο του πολέμου μεταξύ Τσετσένων και Ρώσων, είναι εμπλουτισμένος με μαρτυρίες δημοσιογράφων και με έρευνες ανθρώπων που ενεπλάκησαν στην έρευνα της υπόθεσης (όπως η Ρωσίδα δημοσιογράφος Πολιτόφσκαγια, ο «πονοκέφαλος» του Πούτιν, η οποία έχασε με περίεργο τρόπο της ζωή της). Ο οδηγός φέρνει στο φως την εμπλοκή των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών και τα λάθη από την επέμβασή τους που στοίχισε τη ζωή σε 170 ανθρώπους.
Η αξιόλογη αυτή παράσταση, αν και δέχεται υποχρεωτική κρατική επιχορήγηση δεν έχει λάβει ούτε ένα ευρώ. Το θέμα φέρνει στο φως φυλλάδιο που διανεμήθηκε στους θεατές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: