Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2008

Το κλίμα έρμαιο των λόμπι;

Μια σημαντική είδηση που πέρασε στα ψιλά ήρθε πριν λίγες μέρες στο φως. Η κυβέρνηση της Βρετανίας ανακοίνωσε την κατασκευή σύγχρονων πυρηνικών σταθμών με σκοπό να διασφαλίσει το ενεργειακό της μέλλον- τη μείωση διάθεσης των ορυκτών καυσίμων- και να συμβάλει στην αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Οι σταθμοί θα κατασκευαστούν με ιδιωτικό κεφάλαιο πριν το 2020.
Η απάντηση της περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace δεν άργησε να έρθει. «Αυτά είναι κακά νέα για την ενεργειακή ασφάλεια της Βρετανίας και για την προσπάθειά μας να διασώσουμε το κλίμα. Η πυρηνική ενέργεια δεν θα σώσει το πρόβλημα της υπερθέρμανσης, καθώς μπορεί να συμβάλει μόνο σε ένα 4% της μείωσης των εκπομπών ρύπων και αυτό μετά το 2020». Επιπλέον, ακόμη δεν έχει βρεθεί λύση στη διάθεση των πυρηνικών αποβλήτων που παραμένουν ραδιοενεργά για εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια. Οι περιβαλλοντολόγοι επισημαίνουν ότι ο κίνδυνος να επαναληφθεί ένα ακόμη πυρηνικό ατύχημα στην ήδη πλούσια λίστα είναι υπαρκτός.
Όπως είναι γνωστό, η Greenpeace προτείνει έξυπνες στρατηγικές-τη λεγόμενη ενεργειακή επανάσταση- που θα οδηγήσουν στην αποδέσμευση από τα ορυκτά καύσιμα και στην αντικατάστασή τους από τις ανεξάντλητες και καθαρές Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Σύμφωνα με μελέτη της οργάνωσης, έως το 2050 το 50% της ενέργειας που χρειαζόμαστε μπορεί να προέρχεται από ΑΠΕ. Μια ματιά σε ευρωπαϊκές πόλεις αποδεικνύει ότι η στρατηγική είναι υλοποιήσιμη: Η Ισλανδία έχει αξιοποιήσει το ανεξάντλητο γεωθερμικό της πεδίο και παράγει το 70% των ενεργειακών της αναγκών από ΑΠΕ. Στον αντίποδα βρίσκεται η Ελλάδα που έχει πλούσιο αιολικό δυναμικό, αλλά μόλις το 3% της ηλεκτροπαραγωγής καλύπτεται από ΑΠΕ.
Καταφεύγοντας σε διάφορες πηγές για να ενημερωθώ για το θέμα διάβασα ότι ένα πλήθος χωρών στρέφονται στην πυρηνική ενέργεια για την κάλυψη των αναγκών σε ηλεκτρικό ρεύμα: Η Γαλλία και η Φιλανδία ήδη κατασκευάζουν πυρηνικούς σταθμούς, η Αίγυπτος έχει ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει στην κατασκευή τους, ενώ τελευταία δημοσιεύματα φέρνουν στο φως σενάρια για ανέγερση πυρηνικού εργοστασίου στη Βουλγαρία από τη ΔΕΗ (για να μην υπάρξουν αντιδράσεις στην Ελλάδα). Η δική μου απορία ήταν και παραμένει η εξής: για ποιο λόγο οι χώρες προτιμούν να προχωρήσουν στην υψηλού κόστους κατασκευή πυρηνικών σταθμών αντί να διευκολύνουν την ανέγερση υποδομών που θα φιλοξενήσουν εντελώς καθαρές ΑΠΕ; Μια απάντηση μου έδωσε η ανακοίνωση των Πρασίνων που διάβασα στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η οποία αποκαλύπτει την εξουσία του πυρηνικού λόμπι. Πατήστε το link.

1 σχόλιο:

ANDREAS KATSIKOUDIS είπε...

Δυστυχώς έτσι είναι τα πράγματα...;