Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2007

Ασφαλιστικό (Μέρος ΙΙ)


Ημέρα «διαφωτισμού» η σημερινή. Εκπρόσωπος της ΕΣΠΗΤ επισκέφτηκε τον όμιλό των περιοδικών, όπου εργάζομαι, σε μια προσπάθεια ενημέρωσής μας σχετικά με την επικείμενη απεργία την Τετάρτη. Η επίσημη αντίθεση των δημοσιογράφων με το αναμενόμενο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, όπως εκφράζεται από την ΕΣΠΗΤ έγκειται στη:
•συγχώνευση των ταμείων των δημοσιογράφων σε ένα Ενιαίο Ταμείο Επιστημόνων που θα απαρτίζουν τα εύρωστα ταμεία δικηγόρων, υγιεινομικών, μηχανικών και εργαζομένων στον Τύπο.
μείωση συντάξεων κατά 20%, θέμα από το οποίο δεν προκύπτει καταβολή λιγότερων εισφορών.
•μεταφορά 10% των αποθεματικών του Ενιαίου Ταμείου στο κοινωνικό ταμείο του κράτους.
•αύξηση των ορίων για συνταξιοδότηση που μπορεί να φτάσουν τα 39 χρόνια εργασίας.
Ακόμη, ο εκπρόσωπος της ΕΣΠΗΤ εξέφρασε τον φόβο η συγχώνευση σε Ενιαίο Ταμείο Επιστημόνων να οδηγήσει σε επιβολή απόκτησης άδειας ασκήσεως επαγγέλματος για τους δημοσιογράφους (αυτό δεν κατάλαβα γιατί είναι τόσο κακό). Η ΕΣΠΗΤ αντιπροτείνει την συγχώνευση όλων των ταμείων των δημοσιογράφων σε ένα Ενιαίο Ταμείο Τύπου, το οποίο θα οδηγήσει και σε ένα ενιαίο συνδικάτο Τύπου. Μέχρι στιγμής, η ΕΣΗΕΑ δεν έχει συμφωνήσει με αυτή τη θέση.
Στην «ώρα ενημέρωσης» έλαμψε με την παρέμβασή της η διευθύντρια κουτσομπολίστικου περιοδικού (και τονίζω την λέξη ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΣΤΙΚΟ-παρόλο που δεν εργάζομαι σε τέτοιο- για εκείνους που υποτιμούν όλους όσους έτυχε να βρεθούν σε gossip έντυπα). Η κυρία έβαλε τα γυαλιά σε όλους. Ήταν η μόνη που ανέφερε το πρόβλημα που υπάρχει με τους freelancers. «Κωφεύετε όλοι με τα μπλοκάκια και στέλνετε τους δημοσιογράφους στο ΤΕΒΕ. Ποτέ η ΕΣΠΗΤ δεν θα γίνει δυνατή αν δεν πάρουμε μαζί μας τα μπλοκάκια» είπε δυναμικά. Πρόσθεσε ότι σε συνεδριάσεις της ΕΣΠΗΤ, όπου δίνει το παρών, το θέμα αποφεύγεται να συζητηθεί. Ο εκπρόσωπος είπε ότι η επιτροπή της ΕΣΠΗΤ για τους Freelancers (δεν είχα ιδέα ότι υπάρχει κάτι τέτοιο) προωθεί διάταξη που ορίζει ότι από 1/1/08 οι freelancers δεν θα εξαιρούνται από τις συμβάσεις (αλλά σε αυτή δεν θα εντάσσονται όσοι δεν έχουν σταθερές απολαβές). Παραθέτω την παρέμβαση με τα μπλοκάκια, γιατί έχω θίξει το πρόβλημα στο Ασφαλιστικό Μέρος Ι. Μπορεί πλέον να είμαι μισθωτή, αλλά έχω περάσει από αυτή τη φάση και καταλαβαίνω. Επιπλέον, ποτέ δεν ξέρεις τι σου επιφυλάσσει η επόμενη μέρα...
Υ.Γ. Παρέλειψα να πω ότι ντουμανιάσαμε από τον καπνό. Ένα κύμα ομίχλης απλώθηκε στο γραφείο....

Δεν υπάρχουν σχόλια: